Status

Bouwaanvraag ingediend

Categorie
Villa, Wonen
Over dit project

Hill top villa

Clareanes Loule Portugal 37°10’N 7°59′W

De Algarve, een prachtige streek in Portugal. Onze opdrachtgevers willen hier graag genieten van hun vrije tijd. De zoektocht naar een vakantievilla liep echter op niks uit; het ontbrak in iedere villa aan behaaglijkheid. De Portugese huizen zijn ontworpen en gebouwd tegen de zon. Kleine ramen, beperkte verwarming en slechte detaillering is daar de traditionele bouw. Perfect voor in de zomer maar helaas niet voor de vocht en de kou die Portugal ook kent.
Zo kwamen wij aan tafel om het tegengestelde te realiseren: veel licht, warmte, duurzame materialen en het gehele jaar door een comfortabel binnenklimaat. Samen met de opdrachtgevers gingen we op zoek naar de perfecte plek voor de villa’s; deze vonden we in februari 2011 op de kavels van Clareanes. Het leerproces van bouwen in Portugal kon beginnen.
Het omkaderen van vergezichten, de oriëntatie ten opzichte van de zon en de windrichtingen gedurende de seizoenen zijn de elementen die de basis vormen van dit ontwerp. Zodat er gedurende alle seizoenen van deze mooie plek genoten kan worden, zowel tijdens de hete zomers als de klamme koude winters.

Bij het naderen van de kavel kan men al een glimp opvangen van het uitzicht dat de locatie bovenop de heuvel biedt. Eenmaal binnen ontplooit dit zich pas echt, de overweldigende vergezichten over de toppen van de heuvels worden als schilderijen omkaderd door de villa.
Deze twee vrijstaande villa´s liggen bovenop een berg net voorbij Loulé, waar de stad in de bergen verdwijnt. De eis van de overheid om de ruïnes op deze top te herbouwen, zorgt voor een knipoog naar het kleinschalige verleden. Een verleden dat samenkomt met het heden waar de bewoners tezamen kunnen genieten van de rust die deze geweldige locatie biedt.