Status

Gerealiseerd

Categorie
Interieur, Wonen
Over dit project

Monumentaal pakhuis
Harlingen 53°10’N   5°24’O

De zoektocht naar een goede balans tussen oud en nieuw heeft geresulteerd in het ontwerp voor dit fraaie oude pakhuis in Harlingen. Dit oude pakhuis is gelegen aan de karakteristieke getijdenhaven in Harlingen en is sinds 1966 een rijksmonument. In de jaren ‘90 is het omgebouwd tot een garage annex werkplaats op de begane grond, kantoren op de eerste verdieping en een éénkamer appartement op de tweede verdieping.

Als gevolg van deze bestemming was het pand in vele kleine kamers opgedeeld. Kenmerkende eigenschappen van een pakhuis zijn de zeer beperkte verdiepingshoogte (2.1 meter onder de balken), de enorme afmetingen van de constructieve balklaag, de kleine openingen met uitzondering van de goederendeur en de bijzondere diepte. Daardoor was het pand erg gesloten en donker. Boven het bestaande trappenhuis centraal in het pand zijn in het verleden al daklichten aangebracht, door de verkamering op de verdieping drong dit daglicht niet het pand in.

De ingrepen in het pand bestonden vooral uit het ruimtelijk maken van de verdieping door het verwijderen van een groot deel van de kamer scheidende wanden, het maken van een ruime glazen overloop en het toepassen van glazen balustraden langs de bestaande trappen. Daarnaast is het gehele pand gemoderniseerd.