Status

Gerealiseerd

Categorie
Interieur, Wonen
Over dit project

Monumentaal woonhuis 
Harlingen 53°10’N   5°24’O

Met prachtig uitzicht op de Zuiderhaven, de getijdenhaven van de “bruine zeilvaart” en de wijde omgeving van Harlingen, staat deze rijksmonumentale woning op een fraaie locatie. Voor een particuliere opdrachtgever is deze woning gerenoveerd en gemoderniseerd.

Het pand kent een aantal historische kenmerken die in ere zijn hersteld zoals de vestibule, de en suite en een oude bedstede. Het pand was echter decennia geleden gesplitst in twee gebruikers. Op de verdieping een zelfstandige woning terwijl de begane grond werd gebruikt als bedrijfsruimte. Veel van de daarbij behorende aanpassingen zijn met deze renovatie ongedaan gemaakt. De begane grond met een zeer imposante vrije hoogte van 4 meter was van origine verbonden met de verdieping met een trap zo steil als een ladder. De verdieping en de zolder hadden daarentegen slechts een vrije hoogte van 2.20 meter, gedeeltelijk onder het schuine dak.

Door de diepte van het pand van 13 meter in combinatie met de beperkte vrije hoogte op de verdieping leverde dit daar een bijna unheimisch gevoel op. De verdieping is grotendeels open gemaakt om meer ruimte te creëren voor dagelijks gebruik door delen van de zolder op te offeren. Daarnaast is de nieuw ontworpen trap gebruikt om de woning in het hart te voorzien van een overvloed aan daglicht. J1 heeft hier een trapontwerp gemaakt dat geënt is op gebruiksgemak met een relatief steile helling. Dit is gedaan door de trap – die een kwart draai maakt – zogenaamd verdreven uit te voeren. Hierbij is de ideale looplijn bepaald en is gezorgd dat op deze lijn de trap uitermate comfortabel loopt.